Tag Archives: LSQ London

Make Models: LSQ London

Client Linseed Assets
Dimensions 390mm(l) x 270mm(w) x 375mm(h)
Time to make 2 days
Materials Plastic tubes, copper colour paint
Model makers / designers Andrew Taylor, Dan Murray, Paul Miles and Mindseye

The project

The brief for the building in our LSQ London redevelopment was to create a new high-spec office and retail offer that captured the appeal of today’s West End while preserving the elegance and character of the original 1930s stone façade.

The office component of the project was aimed at re-defining this landmark building in Leicester Square as a desirable office destination with the reception, lobbies and office floorplate fit-out taking inspiration from the original features and fittings.

The retained façade allowed for an exceptionally generous ceiling height in the office entrance lobby which offered a unique opportunity to celebrate that height, with a sculptural lighting feature that could draw attention upward and mark the office entrance in a subtle, yet memorable way. The design of the feature references the cultural aspects of the West End in cinema, theatre and hotel lobby design.

The model

It can be hard to communicate lighting effects via sketches and renders, and it wasn’t until we made a working model of the installation that the wider design team started to understand its potential and the qualities of the light and materials. The model showed aspects that were otherwise difficult to simulate, like the warm molten-like glow of the metal catching adjacent lights, and the animation of the undulating form when the observer’s perspective shifts.

The model was at 1:1 scale based on an initial system of fibre optic splays from light projectors, each strand of which was to be threaded through an individual metal tube. The model replicates this with 5mm-diameter plastic tubes, sprayed with a metallic copper colour paint, at 30mm spacings. In total, the model used 27.5m of tubes. Fibre optics were considered as they allow the light source to be distant from where the output is observed, bringing maintenance benefits. The model represents about 1.2% of the overall area of the final installation.

The model allowed the client and design team to make informed decisions about the final scale, form and finish of the installation. Once Mindseye, a specialist lighting designer, joined the project, the system changed to LED with larger tubes with a longer, more uniform drop and increased spacing between the tubes.

The outcome

The final installation comprised 1,820 bronze anodised aluminium rods. It reads as an undulating canopy of delicate lights suspended across the ceiling void, above which the varying lengths of richly bronze-coloured tubes glimmer in shadow, exaggerating perspective and further accentuating the height of the space.

#makemodelmonday


 

 

Tagged , ,
%d bloggers like this: